Dnevni list Danas | Basara | Raspeće pameti

Basara često ima mišljenje od kojeg se mnogima prevće želudac, često je i previše sirov za mnogo čiji ukus, a nesporno je i seksista.
Ali ovde ga je zavalio majstorskom slikom “Fajgelj čita Ekharta”
KLAP KLAP KLAP hvala Svetislave!

Pronađem vam ja na internetu inkriminisanu sliku, da vidim šta je to toliko uznemirilo isihastu Fajgelja, kad na slici – nema Isusa. Ljudska figura, fakat u položaju razapetosti, nema čak ni lice. Umesto lica neka mrlja, tačka, šta li. Mlada dama, Tasićeva ako se ne varam, jeste posegnula za simbolom raspeća, ali je slikom htela da kaže nešto sasvim suprotno od onoga što je direktor video. Hajde da to ovako postavimo. Na slici je, kako ja to vidim, predstavljena ljudskost razapeta u svetu novca i komercijalnosti. Rekao bih, dame i gospodo, da je to sasvim hrišćanski pristup stvarima, ali Fajgelj je mislio drugačije. Slika je, po kratkom postupku, odstranjena iz galerije.

Slikarkine koleginice i kolege su zbog toga povukle svoje radove sa izložbe. Odličan gest. Koji bi – po mom sudu – trebalo da slede i umetnici iz ostalih branši. Čisto da učine Fajgelju. Čovek očigledno voli duševni mir. Pa zašto ga uznemiravati? Neka sedi u Kulturnom centru, neka tihuje, neka u trenucima uninija nešto i pročita.

Evo, preporučujem lektiru: „Propovedi“ Majstera Ekharta. U kojima na jednom mestu piše (citiram po sećanju): „Ko se previše vezuje za Spasiteljev zemaljski lik, neće primiti duh.“ Nezgodno je što je i Majstor Ekhart katolik. A možda i rotarijanac. Nije isključeno ni da je mason?
from Novosadsko Ubrojčavanje http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/raspece_pameti.881.html?news_id=269898#sthash.GmjuSLbe.rJyM8IrF.dpuf
via botovi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s