Lagumi foruma i sudski epilozi

Već smo prenosili članke o ovom slučaju, no, evo i prošlonedeljnog članka iz Vremena.

Novinarka Jovana Gligorijević kaže da je čitav slučaj zgodna je prilika za još jedno preispitivanje značenja slobode govora na internetu i pokušaj da se da odgovor na pitanje gde su njene granice.

“Jedva primetno, prošle nedelje se kroz, mahom onlajn medije, provukla vest da su trojica članova internet foruma Parapsihopatologija.com osuđeni na po godinu dana zatvora, uslovno na tri godine, zbog uvredljivih komentara koje su ostavili na ovom forumu.
Prvostepena presuda kojom je Viši sud u Beogradu osudio Rastislava Dinića, Nemanju Poleksića i Marka Nikolića doneta je na osnovu krivične prijave koju su podneli Boris Malagurski i Ivana Rajović, autori dokumentarnog filma “Pretpostavka pravde”. Njih dvoje su krajem septembra 2012. godine podneli krivičnu prijavu protiv 12 članova foruma Parapsihopatologija zbog navodno organizovanih pretnji po život i ličnu i profesionalnu bezbednost, iznetih posle premijere ovog filma. Film je premijerno prikazan 29. juna 2012, a ubrzo nakon toga postao je dostupan i na internetu.
Predlog za pokretanje krivične istrage protiv trojice članova foruma čiji je identitet, u međuvremenu, utvrđen preko lokalnih internet provajdera, beogradsko tužilaštvo je podnelo Višem sudu u julu 2013, na osnovu člana 138, stav 3 Krivičnog zakonika koji glasi: “(1) Ko ugrozi sigurnost nekog lica pretnjom da će napasti na život ili telo tog lica ili njemu bliskog lica, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.”

from Novosadsko Ubrojčavanje http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1185079
via botovi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s