Slobodni radikali

Posle jucerasnje kolumne “Slobodni radikali” sajt http://www.dejanjeremic.com danas izgleda ovako: https://pbs.twimg.com/media/BmYLOX7IYAArnoG.jpg

“Izazivaju više od 150 bolesti, među kojima i kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, razne vrste karcinoma, Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest. Uzročnici su degenerativnih bolesti, štetni su produkti koji spontano nastaju u telu zbog negativnih delovanja iz okoline, aerozagađenja ili nezdrave ishrane i zbog svega toga odgovorni su za nastanak mnogih bolesti. Odgovorni su i za proces starenja.

U stanju su da oduzmu elektrone drugim molekulima i da na taj način menjaju njihovu strukturu i hemijske osobine. Biološki važni molekuli, proteini, nukleinske kiseline i masti pod njihovim uticajem pretrpe oštećenje, gube svoju funkciju i nepovoljno utiču na biohemijske procese u organizmu. Toj opasnosti po zdravlje ljudi i životne sredine naučnici su nadenuli ime slobodni radikali.

Kako oni nastaju? Spontano se stvaraju, u tom procesu događa se i nepotpuna redukcija kiseonika, što i uzrokuje nastanak slobodnih radikala. Kako se od njih zaštititi? E, za to se potrudila evolucija, stvarajući antioksidanse za zaštitu od slobodnih radikala. U organizmu, zapravo, postoji stalna borba između slobodnih radikala i antioksidanasa. Danas postoje naučni dokazi da su slobodni radikali povezani sa više od mnogim bolestima i svako oštećenje tkiva vodi do povećane produkcije slobodnih radikala, pa spisak bolesti, nažalost, nije konačan i stalno se dopunjuje.”
from Novosadsko Ubrojčavanje https://novosadskoubrojcavanje.wordpress.com/2014/04/29/slobodni-radikali/
via botovi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s