Objasnimo deci.

Građani Srbije brinu o svojoj deci i veoma su zabrinuti kada se pojavi nešto što može poremetiti spektakl njihovog postojanja. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je jevanđelski definisao dete kao sveto biće (dete, to sveto biće) pa stoga ne treba da nas čudi idolopoklonstvo koje građani Srbije osećaju prema deci. Oni znaju šta može biti štetno za osetljive oči svetih bića ali ne i kako im neku anomaliju pojavnosti objasniti. To je noćna mora roditelja, užas i strah. Kako objasniti deci, je pitanje koje im treperi u utrobi, dok sa zebnjom pokušavaju smisliti neki odgovor koji neće razoriti svet koji su im napravili. Kako im objasniti, na primer, dva muškarca ili dve žene koje se ljube? Kako im objasniti pobednicu Eurosonga, bradu i wurst? Kako? Odgovora nema. Samo ćutanje i okretanje ka objašnjivom. Pogledajmo šta sve to građani Srbije mogu objasniti svojoj deci a da pri tom njihova svetost ostane ne uznemirena. Krenimo od izjave koja se tiče svetog potomstva.

„Mnoge majke, koje nisu želele da imaju više od jednog deteta, danas čupaju kose i gorko ridaju nad izgubljenim sinovima, u ovim ratnim sukobima, proklinjući često Boga i ljude, ali pri tome zaboravljajući da optuže sebe što nisu rodile još dece da im ostanu kao uteha”. (Patrijarh Pavle u Božićnoj poslanici, 1995.)

Ovo je poruka jednog svetog bića drugim svetim bićima. Znamo da je bio skroman, nosio kišobran i vozio se gradskim prevozom. Lepo i sveto. Roditelji ovu izjavu svojoj deci mogu objasniti. Nije to tamo nekakvo ljubljenje dva bića na javnom mestu ili wurst ispod providne haljine. Ne, ovo je toliko samo po sebi pojmljivo da nema tu šta puno da se objašnjava. Imate dvoje dece jedno pogine drugo pretekne da vas teši. Čista matematika. Što više dece napravite tim bolje po vas u takvim slučajevima. Ko ima samo jedno dete neka se posle ne žali ni Bogu ni ljudima. U svemu ovome nema muškaraca ali sve to oko dece je ženska rabota. Ovo je detetu lako objasniti.

from Novosadsko Ubrojčavanje http://www.boblebowski.com/objasnimo-deci/
via botovi

Advertisements

One thought on “Objasnimo deci.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s