Dnevni list Danas | Nedelja | Bog i Vučić

“Iz te političke diferencijacije koju je odradila poplava proizašla je i jedna druga podela: imali smo jednu Srbiju pod okupacijom dirigovanih medija, i jednu drugu, gerilsku, koja je tražila prostore za istinu i slobodu, i za akciju lišenu stega nemaštovite propagande. Vlada se pokrila činjenicom da je proglasila vanrednu situaciju, i stvorila carstvo za sebe. Nema pitanja, ima samo direktiva, nema informacija ima saopštenja, nema nezavisne slike stanja ima samo njegove službene verzije. Ako ste mogli da gledate televizije i čitate novine, alal vam vera. Podsetilo je to na neke ne tako davne kampanje, kad se pumpao moral, ispitivala pravovernost, gojio patriotizam.

U senci te okupacije (u gerili, rekao sam) konstituisala se, međutim, jedna druga i drugačija Srbija, povezana između sebe voljom da pomogne, da se dobrovoljno – samo nalogom sopstvene savesti – nađe pri ruci, da ispravlja krive Drine vlasti, da, najzad, još jednom demonstrira svoje ljudske mogućnosti, u vremenima kad se učinilo da i to, kao i sve, nestaje. Stotine volontera, i to mladih koji se nisu našli na poprištu po direktivi svoje partije, stotine onih koji su poklanjali konzerve i pelene, onih koji su razvozili mokre i promrzle, onih, najzad, koji su sve to radili bez poze, bez pompe, i bez slave, činili su to mimo vlasti, ponekad i protiv nje. Zaslužili su kapu dole. Heroji? Ne bih hteo da ih vređam, dovoljan je blam to što im tu iskompromitovanu, istrošenu medalju prišivaju površne novine. Ovim uzornim, samopregornim, požrtvovanim, jednostavnim ljudima dovoljno je da ostanu ono što jesu. Kud ćeš zapravo više!

Da li je sve ovako moralo biti? Zasad je Vučić učinio odgovornim jedino Nebo i Boga. Kako je na srpskoj zemlji? Da li je tu bilo grešaka, propusta, one nedoraslosti za vođenje javnih poslova koja nosi ako ne zakonsku a ono moralnu odgovornost? Ne moramo se ugledati na Japance, oni su pretežak primer. Cunami je odneo tuce karijera, iako ni jedan čovek nije kriv za njega. Ali eno vam Nju Orleansa: niko od tamošnjih glava nije doveo Katrinu, pa su ipak otišli. Poplava u Pekingu imala je manje mrtvih nego naša, odstupio je gradonačelnik i njegovi ljudi. Itd. Vučić je prvi put u istoriji srpskih vlada napravio zaduženje u svojoj vladi baš za ovo što se desilo (kao da je, ne daj bože, zazivao katastrofu), i to više zato što nije znao šta će sa Veljom Ilićem nego zato što je mislio o tome da od njega napravi Šojgua. Bilo je, zapravo, izvesnog cinizma u toj odluci. I šta bismo dobili ako bi na ovaj ili onaj način otišao Velja Ilić? Žrtvenog jarca, ništa drugo, ništa suštinski. Pogledajte: sve što ima u rukama ministar koji treba da nas štiti od nevolja ove vrste jesu kola „za koja ne može još da duži benzin“. Saznao sam to baš kad sam hteo da ga pitam da li je tri dana pre poplave sa svojim timom proučavao upozoravajući izveštaj Hidrometeorološkog zavoda. Đavola! On nema žive duše sa sobom, ni stola, ni stolice, čak ni sekretarice. To je slika jedne vlade, i jedne države koja je bila poplavljena i pre poplave koja je došla.”

from Novosadsko Ubrojčavanje http://www.danas.rs/dodaci/nedelja/bog_i_vucic.26.html?news_id=282040
via botovi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s