Cenzura i(li) tabloidizacija države

Zbog uklanjanja tekstova koji kritikuju vlast sa interneta, blogova i onesposobljavanja sajtova, javnost u Srbiji se ustalasala, a primedbe je izneo i OSCE.

“Duboko sam zabrinuta zbog navoda da su sajtovi i online sadržaji blokirani. To je jasno kršenje prava na slobodu izražavanja. Online sadržaj protumačen kao kritički prema vlastima uklonjen je sa nekoliko sajtova u Srbiji”, saopštila je predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

Naelektrisani situacijom koja je kulminirala uklanjanjem blogova koji su kritikovali ponašanje vlasti za vreme strahovitih poplava, grupa blogera i novinara prekinula je ćutanje proglasom “U lice cenzuri”, koji se i dalje širi internetom i dobija sve više potpisnika.

Na naslovnoj strani provladinog tabloida Kurir je pisalo ‘Mrtva tela plutaju Obrenovcem’, ali reakcije tužilaštva nije bilo.

Sem toga, uhapšene su tri osobe osumnjičene za širenje panike putem društvenih mreža, jer su na svojim Facebook statusima iznosili nagađanja o broju žrtava u Obrenovcu. Određen im je pritvor do 30 dana, ali im je rešenje o pritvoru ukinuto posle devet dana provedenih iza rešetaka.

Postupak tužilaštva je prilično čudan, s obzirom na to da se nije istom merom reagovalo na naslovnu stranu na kojoj piše “Mrtva tela plutaju Obrenovcem” provladinog tabloida Kurir, koji ima neuporedivo više čitalaca i uticaja od nečijeg Facebook statusa.

“Ne slažem se sa ocenom iz OEBS-a o navodnoj cenzuri. Apsolutno je netačno da je bilo zahteva za povlačenje nekih tekstova”, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

from Novosadsko Ubrojčavanje http://balkans.aljazeera.net/vijesti/cenzura-ili-tabloidizacija-drzave
via botovi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s