O nama

Inicijativa “Novosadsko ubrojčavanje” (naziv ironijski referiše na nedavni konkurs KCNS za izmišljanje nove reči za digitalizaciju) je nastala na ideju nekolicine građana i građanki koji su osetili potrebu da se oglase povodom svih skorašnjih cenzura u Novom Sadu.

Odluka Kulturnog centra Novi Sad (KCNS) da zabrani izlaganje slike mlade umetnice Danijele Tasić na kojoj je prikazana ljudska figura bez lica raširenih ruku, sa novčanicama u rukama, kao i odluka Univerziteta u Novom Sadu da po kratkom postupku zabrani “Kampus fest”, direktno su inspirisale naše okupljanje.

U Novom Sadu postavljaju se neka nova “pravila” koja ugrožavaju dostignuća savremenog društa koje su generacije izborile kroz vekove – tekovine slobode, laicističke države, tolerancije, solidarnosti, vladavine zakona.

Mi smo došli u situaciju da se jedna grupa građana koja je zapravo osvojila minimalan broj glasova izbornom trgovinom našla na mestu da odlučuje o kulturi i – odjednom ukida slobode koje su osvajane vekovima. Na tim se mestima, ovi amateri u kulturi (i do skora anonimusi) uopšte ne bave kulturom – već populističkom politikom i sprovođenjem politike ograničavanja sloboda.
Kadar kojem je gradska vlast poverila KCNS, svojom nestručnosću i populističkim pristupom na poslu urednika KCNS, vrši višestuki prekršaj. Celokupna kampanja sa cenzurom rada Danijele Tasić potiče od urednika KCNS, dr Andreja Fajgelja, koji ju je putem društvenih mreža namerno izazvao ne bi li “na vreme” (nakon sukoba sa Akademijom umetnosti oko ovog rada) osigurao populističku podršku od sebi sličnih.
U javnosti su se ovih dana mogli pročitati komentari da je cenzurisani rad dovoljno “čitak”. Treba biti krajnje tendenciozan ili krajnje neobrazovan pa u njemu videti ono sto su njemu videli direktor KCNS i pomocnik gradonačelnika iz redova Treće Srbije. U apelu protiv starletizacije, oni su upravo te jeftine – “incidentne starlete”.

Ako se pažljivo isprati sled događaja jasno je da je direktor KCNS nakon svog ispada na društvenim mrežama (a koji su preneli svi mediji), praktično ubedio verske zajednice da im rad smeta. Ovo je nezabeleženo još od 19. veka – da direktor javne ustanove kulture vuče verske zajednice za rukav da cenzurišu umetnost.
Pri tom, stav da nešto vređa verska osećnja građana samim tim što je “verska tema” ili simbol (raspeće) upotrbljen van crkvenog kanona, ne postoji ni u današnjim teokratijama.

Za to je dokaz i govor predsednika Tomislava Nikolića koji je juče javno govoreći o radu svoje stranke poredio njihove napore sa Hristovim stradanjem: “Pre pet godina časno smo poneli natovareni krst, put do naše Golgote bio je u mulju i blatu a na nas su bacali kletve i kamenje…” Niko im neće zameriti što se, ni manje ni više – porede sa Hristom i Hristovim stradanjem.

Urednik KCNS je zloupotebom javnog položaja (objavljivanjem rada na društvenim mrežama bez dozvole umetnice, medijskim mobingom nad D.Tasić), kao i kroz autokratsku represiju direktno prekršio i član 46. Ustava Republike Srbije:

“Jemči se sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje.”

Zastrašujuće u celom slučaju je i to na slučaj cenzure gradonačelnik i članica gradskog odbora zadužena za kulturu nemaju ništa da izjave. Čeka se i zvanično saopštenje Akademije umetnosti, dok smo stav SULUVA mogli juče da pročitamo.

Građani i građanke Novog Sada i drugih gradova Srbije su “raspeti na sve strane” od strane političkih moćnika koji odlučuju o njihovim životima. Pozivamo ih da pošalju svoje fotografije “raspeća” kojim se u svim vidovima modernog ropstva ljudi svuda oko nas razapinju između – novca i vrednosti, samoobmane i istine, cenzure i slobode, itd…

Pridružujemo se peticiji za smenu urednika Kulturnog centra Novi Sad (http://www.peticije24.com/signatures/peticija_za_smenu_direktora_kcns_dr_andreja_fajgelja/), ali i promenu odnosa gradske vlasti i svih odgovornih u institucijama kulture – za stanje u kulturi.

Pozivamo građane da iskažu svoje mišljenje i zatraže promenu i ne nasedaju na kreiranje populističkih i banalnih “pseudodogađaja” koji štete kulturi i kulturnom nasleđu budućih generacija.

Inicijativa “Novosadsko Ubrojčavanje”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s